BCP SPECIAL PAINTWORK

Hoe identificeer je problemen met je bottom bracket van je carbon fiets

Bij BCP Specialpaintwork krijgen we vaak vragen over het herkennen van problemen met bottom brackets in carbon fietsen. In deze blog vind je meer informatie over veel voorkomende symptomen van een bottom bracket die aandacht nodig heeft.

Waarom ontstaan er problemen?

Threaded bottom brackets, vooral die van aluminium, kunnen problemen veroorzaken door uitzetting en krimp in combinatie met carbon, dat niet uitzet. Dit leidt tot:

  1. Scheuren in de lak: Uitzetting en krimp van aluminium ten opzichte van het stabiele carbon kunnen ervoor zorgen dat de lak rondom het bottom bracket barst. Deze scheuren zijn vaak het eerste teken van een onderliggend probleem.

  2. Loskomen van verbindingen: De verschillen in materiaaluitzetting kunnen ervoor zorgen dat de verbinding tussen aluminium en carbon na verloop van tijd faalt. Dit resulteert in beweging en uiteindelijk loskomen van de onderdelen.

Symptomen van problemen

  1. Scheuren in de lak: Een haarscheur rond de omtrek van het bottom bracket kan duiden op loskomen van het aluminium component. Let op of de scheur de volledige omtrek bedekt of slechts een deel ervan.

  2. Losse pedalen of geluiden: Als je tijdens het fietsen een piepend geluid hoort of als je pedalen los aanvoelen, kan dit een teken zijn van een probleem met het bottom bracket.

  3. Visuele inspectie: Gebruik een houten stok of een vergrootglas om de scheur in de lak nauwkeurig te inspecteren. Als er beweging is bij de scheur, is het tijd om actie te ondernemen.

Wat te doen bij problemen

  1. Vroegtijdige detectie: Als je een scheur of beweging ziet, breng je fiets dan zo snel mogelijk naar een carbon reparateur. Wacht niet, want voortgezet gebruik kan leiden tot ernstige schade aan het carbon, wat duurder is om te repareren.

  2. Reparatieproces: Een reparateur kan vaak de aluminium sleeve opnieuw verlijmen, waardoor verdere schade wordt voorkomen en de levensduur van je fiets wordt verlengd.

  3. Onderhoudstips: Regelmatig onderhoud en inspectie van je fiets kunnen helpen om problemen vroegtijdig te detecteren en dure reparaties te voorkomen.

Conclusie

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan kleine scheuren en tekenen van loskomende onderdelen in je carbon fiets. Vroegtijdige detectie en reparatie kunnen verdere schade voorkomen en ervoor zorgen dat je fiets veilig en betrouwbaar blijft.

Heb je vragen of zie je tekenen van schade? Neem contact op met BCP Specialpaintwork voor een deskundige inspectie en reparatie.